Wydział Psychologii

Idea

Zmienno┼Ť─ç, elastyczno┼Ť─ç u┼╝ytkowania, trwa┼éo┼Ť─ç form zdefiniowana rozwi─ůzaniami technicznymi jak i symbioza funkcjonowania budynku z energi─ů S┼éo┼äca, Kosmosu, Ziemi oraz wykorzystywanie wsp├│┼é┼╝ycia z przyrod─ů o┼╝ywion─ů to podstawy kszta┼étowania budowli przeznaczonej dla Wydzia┼éu Psychologii, Kognitywistki i Psychofizjologii.

Struktura

Przestrzenny modu┼é ÔÇô sze┼Ťcian o boku 210x210x210cm kszta┼étuje 4 sze┼Ťciany Q, V, X, Y o bokach 25x25x25m. 6 poziom├│w sze┼Ťcian├│w Q i Y s─ů ÔÇ×pustymi przestrzeniamiÔÇŁ przygotowanymi technicznie do maksymalnej zmienno┼Ťci u┼╝ytkowania. Dwa zespo┼éy trzon├│w instalacyjnych ze schodami umieszczone obok sze┼Ťcian├│w tworz─ů g┼é├│wne aorty wewn─Ötrznych przep┼éyw├│w energii rozprowadzanej podniesion─ů pod┼éog─ů i podsufitowymi obudowanymi kana┼éami. Sze┼Ťcian V na 3 poziomach zawiera funkcje presti┼╝u (trwa┼éo┼Ť─ç form), przeciwie┼ästwa funkcji ÔÇ×otwartychÔÇŁ, zmiennej aran┼╝acji dydaktyki wyk┼éad├│w (sk┼éadane przestawne audytoria). Sze┼Ťcian X formuje przestrze┼ä Wi─Özi i Ruchu ÔÇô hol z 4 windami, szklanymi schodami i zieleni─ů pn─ůc─ů si─Ö po siatkach do s┼éo┼äca wzmacnia d─ů┼╝enie do Poznania.  ┼Üciany nas┼éonecznione ÔÇô Pd (Z,W) zewn─Ötrzna pow┼éoka z fotowoltaiki na taflach szklanych, przejrzystych o wymiarach 105x105cm na zawiesiach punktowych ze stali nierdzewnej wg standard├│w f-my ML System. ┼Üciany zacienione Pn (W,Z) zewn─Ötrzna pow┼éoka z pn─ůczy na siatkach ze stali nierdzewnej.  Dachy ÔÇ×zieloneÔÇŁ akumuluj─ůce s┼éo┼äce i wod─Ö na ro┼Ťlinach i fotowoltaice na ┼Ťwietlikach. Struktura naziemna sze┼Ťcian├│w ustawiona jest na dw├│ch poziomach cz─Ö┼Ťci podziemnej zajmuj─ůcej ok. 87% terenu wyznaczonego pod zabudow─Ö zawieraj─ů parkingi i pomieszczenia techniczne. Korzysta ze stabilnej energii Ziemi ÔÇô grzanie i ch┼éodzenie.

Funkcja

Poziom 1

ÔÇô parter wszystkich sze┼Ťcian├│w gromadzi na osiach dw├│ch wej┼Ť─ç: od strony po┼éudniowo-zachodniej i p├│┼énocno-wschodniej funkcje ÔÇ×otwarteÔÇŁ, ÔÇ×dost─ÖpneÔÇŁ. Wej┼Ťcie po┼éudniowo-zachodnie podbudowuje przestrze┼ä Agory i presti┼╝ wydzia┼éu. 4 g┼éowy a la rze┼║ba Tindaro Igora Mitoraja w La Defense: awersem s─ů twarze znacz─ůcych postaci w dziedzinie, a rewersem ÔÇô umieszczone jakby w g┼é─Öbi g┼éowy charakterystyczne my┼Ťli osobowo┼Ťci wybranych przez Rad─Ö Wydzia┼éu.

– hol g┼é├│wny kreuj─ůcy nastr├│j przeciwie┼ästw jedno┼Ťci i wielo┼Ťci, presti┼╝u i targowiska, ze szklan─ů klatk─ů schodow─ů wiod─ůc─ů do Dziekana i auli, daj─ůc─ů szans─Ö „pokazania si─Ö”.

– bibliotek─Ö z otwartym dost─Öpem do zbior├│w

– gastronomi─Ö

– sale otwartych dyskusji kreowanych przez samorz─ůd studencki

– sale komputerowe i obs┼éug─Ö informatyczn─ů tak wydzia┼éu, jak i budynku

Na poziomach 2, 3, 4, 5, 6 na styku czterech sze┼Ťcian├│w uformowana jest przep┼éywowa ÔÇ×ulicznaÔÇŁ przestrze┼ä Wi─Özi, wzgl─Ödnie nieformalnych kontakt├│w i wydarze┼ä spontanicznych. Przygotowana technicznie do aran┼╝acji wystaw, pokaz├│w, ale i pracy w przestrzeni wiru, wrzenia, bifurkacji. Przeciwie┼ästwem jej s─ů zau┼éki, k─ůty zaaran┼╝owane na nieco powi─Ökszonych podestach klatek schodowych. Funkcje zdefiniowane w programie jako psychofizjologia (10), centrum pomocy psychologicznej (11) i centrum zastosowa┼ä psychologii (12) rozmieszczono w sze┼Ťcianie Q zapewniaj─ůc osobne wej┼Ťcie jak i bezpo┼Ťredni kontakt z sze┼Ťcianem V i X z przestrzeni─ů ÔÇ×Wi─ÖziÔÇŁ.

Zarz─ůdzanie w trakcie projektowania i u┼╝ytkowania

Projekt zgodnie z ide─ů projektowania zintegrowanego ÔÇ×traktuje budowl─Ö jako ca┼éo┼Ť─ç dzia┼éaj─ůc─ů w harmoniiÔÇŁ. Wykorzystuje znane produkty i rozwi─ůzania techniczne. Jest innowacj─ů prowadz─ůc─ů do zr├│wnowa┼╝onych proporcji we wsp├│┼épracy tworz─ůcych go element├│w. Pozwala na dostosowanie sposobu funkcjonowania do d┼éugofalowych zmian, jakie napotyka si─Ö w czasie u┼╝ytkowania. Wymaga u┼Ťci┼Ťle┼ä i regulacji, zw┼éaszcza w zakresie spontanicznych przekszta┼éce┼ä przestrzeni w strefach ÔÇ×gniazdÔÇŁ i ÔÇ×dziupliÔÇŁ. Niezb─Ödny jest czas bezpo┼Ťredniej wsp├│┼épracy u┼╝ytkownik├│w i projektant├│w w strefie dowolno┼Ťci przekszta┼éce┼ä, zw┼éaszcza w instalacjach wentylacji, o┼Ťwietlenia oraz rodzaju element├│w dziel─ůcych przestrze┼ä. Procedury sprz─Ö┼╝e┼ä zwrotnych i spontanicznie uruchamiane procesy heurystyczne pozwalaj─ů na w┼éa┼Ťciwe rezultaty tak┼╝e w d┼éugich okresach. Partycypacja u┼╝ytkownik├│w w procesie projektowania jest konieczna i po┼╝─ůdana.

Zagospodarowanie terenu

Teren wydzia┼éu psychologii, kognitywistki, psychofizjologii jest w 87% zaj─Öty przez obiekt. Dach na gara┼╝u i budynku dydaktyczno-naukowym jest wykorzystany na retencj─Ö w├│d opadowych. Dojazd i wyjazd z gara┼╝u podziemnego z istniej─ůcej ulicy od strony wschodniej. Dwa sze┼Ťciany V i X wyznaczaj─ů o┼Ť wej┼Ť─ç od strony wydzia┼éu biologii i CENT. Na tej osi proponujemy usytuowanie sto┼╝kowego amfiteatralnego zag┼é─Öbienia w posadzce Agory ÔÇô przestrzeni o charakterze miejskim koncentruj─ůcym ┼╝ycie kampusu. Wyrazisto┼Ť─ç przestrzeni podkre┼Ťla ukszta┼étowanie ziemi z wykopu pod budynek. Od strony Agory ÔÇô geometryczna skarpa z terenowymi schodami wprowadzaj─ůca na ÔÇ×p┼éaskowy┼╝ÔÇŁ a dalej na ÔÇ×szczytÔÇŁ i romantycznie ukszta┼étowany park nobilituj─ůcy ci─ůg wsch├│d-zach├│d tworz─ůc przestrzenne zwi─ůzki matematyki, fizyki, CENT-u, laboratorium ci─Ö┼╝kich jon├│w, Proximy i akademik├│w. Proponuje si─Ö uformowanie ┼Ťcie┼╝ki po po┼éudniowej stronie budynku, kt├│r─ů mo┼╝na potraktowa─ç jako dodatkowy przejazd p.po┼╝.

Istniej─ůcy ci─ůg p├│┼énoc-po┼éudnie ÔÇô miasto, ulica Banacha, park – proponujemy podkre┼Ťli─ç przez przestrzenne wydzielenie Agory, przenikni─Öcie przez dwie bramy oraz kieruj─ůc ruch ko┼éowy na jezdnie otaczaj─ůce budowle formuj─ůce plac. Po┼╝─ůdane jest by ruch ko┼éowy w rejonie Agory by┼é uspokojony.

Podstawowe dane:

Powierzchnia u┼╝ytkowa: Pu =21396,40 m┬▓

Wska┼║nik rocznego zapotrzebowania na nieodnawialn─ů energie pierwotn─ů EP : 52,84 [kWh/m┬▓ rok]

Wska┼║nik rocznego zapotrzebowania na energie ko┼äcow─ů EK : 29,84 [kWh/m┬▓ rok]

Wska┼║nik rocznego zapotrzebowania na energie u┼╝ytkow─ů EU : 46,61 [kWh/m┬▓ rok]

MAREK BUDZYŃSKI ARCHITEKT SP.Z.O.O.

  • Architektura i zagospodarowanie terenu- autorzy: Marek Budzy┼äski, Krystyna Ilmurzy┼äska; wsp├│┼épraca: Ma┼égorzata Barlik-Bokowy;
  • Efektywno┼Ť─ç energetyczna budynku- Krzysztof Rudzki; Konsultacje- S┼éawomir Sawicki;
  • Architektura Krajobrazu- Magdalena Wn─Ök, Justyna Dziedziejko;
  • Instalacje sanitarne- Jolanta Bokowy;
  • Instalacje elektryczne i niskopr─ůdowe- Mariusz Blechar; Konstrukcje- Jan Perzy┼äski; Akustyka- Jan Dodacki;
  • O┼Ťwietlenie r├│┼╝nych typ├│w powierzchni – Miros┼éaw Ligaj;
  • Ochrona p.po┼╝. – Andrzej Si┼éa-Nowicki;
  • autor diagramu „Three branches of conditions of the cognitive unattainability” – Andrzej Moszczy┼äski